Spelt från tidningen Baka nr 5 2011


Ett recept på ett gott spelt/dinkelbröd från senaste nummret av tidningen Baka. Gjorde dubbel sats och kalljäste hela degen i 24 timmar och sedan de två formade bröden i 24 timmar till. I originalreceptet stod det att man skulle forma ett bröd direkt efter degkörningen och kalljäsa det i 24-48 timmar.

2 bröd:
100 g aktiv bubblig rågsurdeg
680 g vatten
500 g Wästgötarna dinkel/speltsikt
300 g Saltå fullkornsdinkel
300 g Saltå vetemjöl special
20 g havssalt (1 msk)

Blandade allt utom saltet i cirka fem minuter på låg hastighet. Lät degen vila 45 minuter (autolys). Tillsätte sedan salt och körde 10 minuter till på lägsta hastigheten. Vek ihop degen och lade den i en lätt mjölad kökshandduk som jag sedan lade i en plastlåda med lock. Degen fick kalljäsa i kylskåpet (runt sju grader) i cirka 24 timmar. Tog sedan ut degen och formade två bröd. Lade dom i varsin jäskorg som plastades in och sedan sattes in i kylskåpet igen. Där fick de stå i cirka 24 timmar till.

Innan bröden skulle bakas av så satte jag in min baksten och satte ugnen på 275 grader i god tid. Tog ut det första brödet ur kylskåpet, snittade och satte in. Slängde in lite vatten och sänkte temperaturen till 250 grader. Vädrade ut vattenångan efter 15 minuter. Sänkte till 200 grader på slutet. Man får anpassa sig efter sin ugn och hur mörk och hård skorpa man vill ha på sitt bröd. Bakade i totalt 30 minuter ungefär. Sedan upprepade jag samma procedur med nästa bröd.

Det blev ett gott lite halgrovt bröd med riktigt bubblig och fin skorpa. Smakade gott till dagens lunchsoppa.

Advertisements

2 responses to “Spelt från tidningen Baka nr 5 2011

  1. Proffsigt bröd! Nybakt bröd tröttnar man inte gärna på.
    Vad blev det för lunchsoppa då?

  2. Så fina bröd!! Du är bäst utan jäst!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s